performance-idee

Performance

In dit nieuwe geboren millennium zijn er ook andere vragen en noties gekomen over identiteit ook gender-identiteit.

Ook de identificatie van mensen met de media en reclame over wie ze zijn of zouden moeten zijn werpt nieuwe vragen op.

Jong, slank, sportief, kunnen niet langer de maatstaf zijn in schoonheid, mode, politiek of zelfs de sociale web-wereld.

De vragen omtrent seksuele oriëntatie zouden in de westerse wereld niet meer aanwezig moeten zijn en ook transgender of gender fluiditeit zouden een geaccepteerd verschijnsel moeten zijn in brede lagen van de bevolking echter het tegendeel is waar.

De bevrijding van de seksualiteit en normalisering daarvan ontsproten uit de tijdgeest van 60er en70er jaren heeft na de eerste helft van de 80er jaren een nieuwe stagnatie opgelopen en is er vanaf toen een wat ik noem nieuwe vertrutting ontstaan.

De gelijkwaardigheid van vrouwen en mannen op elk gebied dus ook op het gebied van de seksualiteit is steeds niet volledig en misbruik van machtsposities vooral door mannen is nog steeds een bijna aanvaarde moraliteit.

Performance essentie.

Ook de de invloed van religie uitmondende in een vaak ernstige onderdrukking van de eigen identiteit ten aanzien van geaardheid en/of gender moet nog steeds als een probleem worden gezien.

De overheid blijft achter in voorlichting over onze vrije en open samenleving waarin respect of beter het ontbreken daarvan voor het anders zijn dan de meerderheid als zeer ernstig moet worden beschouwd.

Ook het feit dat mensen zeker in de westerse samenleving steeds ouder worden en in betere gezondheid verkeren moet ook in de overwegingen worden meegenomen zij zijn immers de generatie die de veranderingen uit de 60er en 70er jaren in gang hebben gezet.

Als kunstenaar heb ik mij op eigenwijze altijd open gestaan voor deze vraagstukken en is herkenbaar in mijn werk.

Nude moustache.

Doel:

Een idee ontstaan uit mijn interesse voor de kunstvorm performancearts en butoh-dans heeft mij geïnspireerd voor het uitvoeren van een levende tentoonstelling.

Basis idee voor verdere uitwerking ook in overleg met de deelnemers.

Thema: Wat is gender en wat is schoonheid.

Deelnemers:

Het betreft hier een naakt performance in de uitvoering als een tentoonstelling van sculpturen in dit geval dus levende sculpturen.

De deelnemers zijn van verschillende leeftijden met de nadruk op de wat oudere en oudere personen en hebben geen moeite met naakt zijn in publiek en voor enkele deelnemers geen moeite me beperkte seksuele uitingen en handelingen zonder obsceen te te worden.

Het aantal deelnemer zou tussen de 12 en 24 kunnen liggen afhankelijk van tijdsduur per dag en lengte van de tentoonstelling/performance in het aantal dagen.

De te zoeken deelnemers zijn in principe vrijwilligers e.v.t. onkosten en/of reis vergoeding voor het geven van het goede voorbeeld zal ik zelf een van de deelnemers zijn.

Beschrijving uitvoering:

Naar internationale voorbeelden in musea en galeries en zelfs in het openbaar op straat en theaters, in steden zoals Barcelona, Wenen, London, Venetië, Bern, Amsterdam, Parijs en zelfs Breda.

Dit alles in het kader van de internationale lichaams-vrijheid en bewustzijn beweging vooral in de stedelijke omgeving.

Om Rotterdam verder op te waarderen in de vaart der volkeren deze beschrijving van de uitvoering van deze performance/tentoonstelling.

Een zaal van +- 10×10 mrt staan een 13 tal nissen (kleine podia) +- 70×70 cm ongeveer 30 cm van de grond tot 2mrt hoog op de nissen staat aangegeven het geslacht en/of geaardheid of het ontbreken daarvan in de vorm van een vraagteken.

Ook in de zaal een Klein podium met matras 2x2mrt aan 3 kanten gesloten met gordijn of wand ook de nissen zijn aan drie kanten gesloten eveneens met gordijn of wand.

Handelingen.

Personen kommen aan het begin van de sessie in een soort van processie binnen in de zaal en gaan staan in hun toegewezen nis.

Voor de ingang van de zaal staat ook een zodanig dat het publiek deze met enige moeite links//rechts kan passeren in de nis staat een naakt persoon als eerste confrontatie.

De personen staan aan het begin van performance/tentoonstelling ieder in hun eigen nis waarop aangegeven geslacht of oriëntatie na ongeveer 5 min wisselen de personen van nis van te voeren bepaald maar schijnbaar random.

Voorbeeld man staat na wisseling in nis vrouw en vrouw in nis man. Homo man in nis lesbo en lesbo in homo man ook staat er een persoon in nis geslacht ?.

Op het podium geven een tweetal personen een intieme aanraking sessie (iedere variatie mogelijk) aanraking ook van de geslachts delen overigens zonder obsceen te worden of overdrijving.

Totale tijdduur per sessie ongeveer 20min.

Tussen de nissen foto;s van de deelnemers zowel naakt als gekleed en artistieke interpretaties van deze foto’s.

Tijden de pauzes tussen de sessies video op scherm of wand van een eerder opgenomen sessie (art video).

Verdere uitwerking in overleg met deelnemers en zaal beheerder uitwerking in een productie script.